U ritmu spore mode, nova kolekcija letnjih makrame kožnih torbi

Vezati čvor zvuči kao krajnje prost zadatak, ali se vremenom ova jednostavna tehnika pretvorila u umetnost pletenja koju danas nazivamo makrame. Podataka o prvim pletenim mrežama nema puno, ali ono što znamo je da su još hiljadu godina pre nove ere, u Kini postojale pletene mreže od raznih vrsta materijala i raznih oblika. Danas ova tehnika pletenja je sveprisutna kao deo boho nameštaja i enterijera, ali se u protekle dve godine pojavljuje i na modnoj sceni. Razlog za to je okretanje modne zajednice nešto sporijim načinima proizvodnje garderobe i aksesoara, kao odgovor prebrzim fabrikama odeće koje zagađuju našu planetu.  Pletenje je jedan od najsporijih i najzahtevnijih načina izrade bilo da se na taj način kreiraju odevni predmeti ili kućni dekor. Mašine retko kada mogu da oponašaju forme koje vešte ruke jedne pletilje mogu da osmisle, te se makrame smatra jednim od glavnih simbola mode koja ceni ručni rad i unikatan dizajn. 

Istorijat makrame-a

Kao što smo naveli, prvi podatci o makrame tehnici nalaze se u Kini, ali je široj javnosti mnogo poznatije da je ova posebna struktura pletenja tkanine nastala oko 13.veka u Arapskom svetu. Nakon toga, kroz istoriju, makrame je dolazio i odlazio kao trend. Nama je svakako najpoznatiji kroz period sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo se vraćali prirodnijim tehnikama izrade odeće. Što se novije istorije i pop kulture tiče, za potrebe turneje pevačice Bjonse, brend Balmain je prošle godine kreirao haljinu za koju im je trebalo preko četirsto pedeset sati. Ova haljina bila je kombinacija kože i rejona, i zaista je pravo umetničko delo. Pored ovog brenda, makrame je koristila i modna kuća Chloe, koja je kreirala korset za tenisersku zvezdu, Venus Viliams, i njeno pojavljivanje na balu za Metropoliten muzej.  Trendu povratka makramea na modne piste pridružili su se i brendovi Simone Rocha i Armani, koji su kreirali aksesoare u svojm kolekcijama u toku 2023.godine. 

Prizivamo leto sa makrame kožnim torbama u našoj manufakturi

Naš kreativni proces uvek podrazumeva kombinovanje novog sa modernim, i uvođenje inovacija. Sa ovom kolekcijom smo otišli korak napred, i rešili da ponudimo našim kupcima nešto sasvim upečatljivo i kvalitetno. Zbog načina izrade koji zahteva predan i precizan rad jer je u pitanju pletenje niti kože po posebnim principima, ova kolekcija je izuzetno limitirana i sadrži samo tri modela. Kada pogledate boje koje smo kombinovali podsetiće vas na zalaske sunca, pletene stolice u boho restoranima u kojima ispijate koktele, i topli pesak. Zato je ovo prava letnja kolekcija koja će učiniti da izgledate potpuno autentično. Svaki model je izrađen u više kombinacija boja, a mi smo rešili da vam predstavimo samo neke od njih uz predloge kako da ih kombinujete. Imajte na umu da potpuno podržavamo i drugačije načine kombinovanja i nošenja, i da smo uvek presrećni kada nas tagujete u vašim odevnim kombinacijama. 

Dolce far niente

Zelena torba sa zelenim pletivom, savršeno se može ukombinovati za letnji dan u kojem oko glave vezujete svilenu maramu, birate udobne papuče i preko preplanule kože i kupaćeg oblačite široku košulju na pruge. Italijani ove dane slatkog uživanja bez obaveza zovu dolce far niente, a ova makrame torba će vam pružiti upravo to jer sa njom možete ponovo da nosite proverene klasične komade, a da vaš ceo stil deluje osveženo i drugačije. Ovaj model torbe možete nabaviti u crvenoj, tirkizno zlatnoj, zelenoj i rustično crvenoj kombinaciji boja. Prema tome, možete u odnosu na to za koju se boju odlučite, kombinovati boju pruga na košulji, ili se odlučiti za klasično belu i provesti leto rasterećeni pitanjem šta da obučete.

Coffee lovers club 

Nešto manji model makrame torbe od prethodnog idealan je pratilac u svakodnevnim aktivnostima kao što je odlazak na kafu. Kod ovog modela smo odlučili da vam predstavimo kako da kombinujete braon varijantu. Za leto, naš predlog je svilena lagana suknja i lagana košulja koja može biti upasana samo sa jedne strane. Pored laganih materijala odeće, preporučujemo vam da slobodno odaberete više nijansi boje kafe i da to bude vaša paleta boja jer monohromatsko oblačenje i dalje vlada modnom scenom. Ovim kafenim tonovima lepo prijaju zlatni detalji, pa odaberite i masivne minđuše ili lep elegantan zlatni sat. Ovu torbu možete kupiti i u zelenoj boji, kao i u kombinaciji crvene torbe sa braon mrežom. 

French kiss

Crvene torbe su večni favorit naših kupaca, pa smo rešeni da vam damo i jedan moderan i romantičan stajling u koji možete uklopiti vašu novu crvenu markme torbu. Trendi komadima kao što su baletanke i suknja sa izrezom napred pridružuje se bluza sa čipkom, i zanimljiva narukvica sa priveskom. U ovoj kombinaciji ne prostate vam ništa drugo nego da romantizujete svoj dan, posetite svoja omiljena mesta, i kupite sebi cveće.  Javite nam koji od naših novih makrame modela torbi vam se najviše dopao, kao i koji od ponuđenih stajlinga planirate da rekreirate ovog leta. Mi vas čekamo u našim prodajnim objektima sa dodatnim savetima, a na vama je samo da se brzo odlučite za omiljeni model, jer je kolekcija izuzetno limitirana usled sporog načina proizvodnje koji makrame tehnika iziskuje.  
Autor: Angelina Popović