O NAMA

MANUAL radionica za izradu predmeta od kože tradicionalnim metodama i trgovinu osnovana je 1985. godine u Novom Sadu. Sam naziv Manual, a i registracija koja nesumnjivo govori o tome čime se MANUAL bavi više od 39 godina upućuje na to da je upravo ova manufaktura stecište starih majstora, rasadnik za mlade nove ljude i da brani čast starih zanata već preko tri decenije. Trenutno u firmi imamo oko 150 zaposlenih. Ručno-obrađena i sečena koža, tehnikama starih zanata, jedan je od kvaliteta našeg brenda. Starim alatima i zanatlijskim znanjem, nastaju naše torbe, novčanici, kaiševi i ostali predmeti od kože.

TRADICIJA

Naša prošlost je naša budućnost.
U Manualu, i dalje koristimo mnoge stare alate i iste delikatne tehnike starih zanata koje su razrađene još krajem XIX veka. Svaki detalj brižljivo je napravljen vrednim rukama naših spretnih modelara, a njihova veština se prenosi sa generacije na generaciju.

DIZAJN

Vođeni strašću i tradicijom, stvaramo jedinstvene proizvode ručne izrade od kreativnog procesa dizajna do finalnog procesa izrade. Velika pažnja posvećena detaljima, selekciji najkvalitetnijih materijala, autentičnost i inovativnost čini dizajn svakog našeg proizvoda ekskluzivnim i potpuno sposobnim za ispunjenje svakog stilskog izazova.

KVALITET

Nešto po čemu ćete nas pamtiti. Dugovečnost svakog Manual proizvoda svedoči u potpunosti o njegovom vanvremesnkom kvalitetu. Zato isključivo pažljivo biramo i koristimo najfinije kože od najboljih svetskih proizvođača koje garantuju vrhunski kvalitet i dugotrajnost svih Manual proizvoda.

ISTORIJAT

Kada je već sada davne 1985. godine osnovana Manual radionica za izradu predmeta od kože tradicionalnim metodama i trgovinu u Novom Sadu, niko nije mogao pretpostaviti da će 39 godina kasnije ona postati ozbiljna kompanija koja je simbol čuvara nasleđa, starih zanata, rasadnika mladih, talentovanih ljudi, stila i kvaliteta koji traje zauvek.

A sve je počelo iz velike ljubavi prema prirodnim materijalima i ogromnom entuzijazmu osnivača i vlasnika Siniše Žarina, koji se u to vreme ručnom izradom predmeta od kože, bavio isključivo iz hobija. Prvi Manualov proizvod bio je kožni kaiš, koji je i dan danas zaštitni znak ove velike kompanije. On, kao nemi svedok starih dobrih vremena i kako se nekada živelo, čuva tajnu ljubavi, istrajnosti i uspeha utisnutu u najfiniju, baršunastu kožu, vrhunskog kvaliteta po kome je Manual opšte poznat. Kaiš za kaišem, proizvod za proizvodom, godina za godinom, uspeh za uspehom… Danas je The Manual Co. uspešna kompanija koja broji na stotine zaposlenih, saradnika, prijatelja, umetnika, zanatlija koji svi imaju zajedničku viziju – kreirati savremenu budućnost inspirisanu duhom prošlosti i tradicijom koja se prenosi sa generacije na generaciju. Umetnost i estetika kao polazna tačka svake Manualove kreacije i ljubav prema starinama i unikatima izrodila je i osnivanje Manualovog muzeja zaboravljenih umetnosti 2005. godine, koji danas broji više stotina hiljada artefakata pažljivo skupljanih iz različitih vremenskih epoha. Iako inspiraciju pronalazi u prošlosti, starim zanatima, starim alatima i ručnom načinu izrade, Manual manufaktura sa posebnom pažnjom neguje savremeni pristup, dizajn i razmenu energije i mišljenja generacija koje dolaze. Vizije se upotpunjuju koloritom mladosti, upakovane u besprekoran estetski doživljaj i prepoznatljiv kvalitet svakog Manualovog proizvoda, i to sve na tradicionalan način, izrađeno vrednim rukama, polako, precizno i sa puno pažnje i detalja. Mladalačka energija bila je ujednom i inspiracija za Manualov pod-brend Coffee With Milk koji je nastao 2015. godine, čijim dizajnom dominiraju vedre boje, savremene linije i oblici namenjeni mladima.

Prošlost, sadašnjost i budućnost ispisuje nove stranice ove predivne, istinite priče satkane od kože i konca… Priče koja je nastala nekada davno, u ono vreme kada je čak i kiša mirisala drugačije, ali koja je neumitno tekla, razvijala se i napredovala kroz nove vizije, mladost, umetnost ručne izrade, uz neprekidno poštovanje tradicije, nasleđa i svega onoga što zaista vredi - ljubavi prema onome što stvarate.

Osnivanje MANUAL RADIONICA ZA IZRADU PREDMETA OD KOŽE TRADICIONALNIM METODAMA I TRGOVINU – specijalizovane radionice za ručnu izradu predmeta od kože, koja je nastala iz ljubavi prema jednom od najstarijih prirodnih materijala, starim zanatima i tradiciji kao večitom čuvaru bogatog nasleđa.

Otvaranje prve MANUAL prodavnice u Novom Sadu.

MANUAL radionici dodeljen je Sertifikat za stare zanate. Ovaj sertifikat bio je inicijativa Ministarstva kulture Republike Srbije za zaštitu i bavljenje starim zanatima iz 1995. godine.

Osnivaču i vlasniku MANUAL radionice, Siniši Žarinu, uručena je “Nagrada dobar dizajn“, koju je dodelila Privredna komora Vojvodine. Iste godine dodeljena je i nagrada „Velika zlatna forma“ od strane UPIDIV-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine).

MANUAL kompanija obeležava 20 godina postojanja, kroz prvu veliku manifestaciju i bogat kulturno-umetnički sadržaj, u vidu koncerata poznatih bendova na lokalnom i regionalnom nivou, izložbe Aspekti savremene skulpture u Vojvodini koju je postavio gospodin Sava Stepanov i osnivanje M.F.A.M. – Manual muzeja zaboravljenih umetnosti.

Manual radionica je 2012. godine ( br. Ser. 300-313-01-00045/2012-09) dobila Sertifikat da ručno i na tradicionalan način izrađuje predmete od kože i da štiti i neguje stare i umetničke zanate. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je dodelilo MANUAL-u ovaj prestižni međunarodni sertifikat.

Siniša Žarin osnivač i vlasnik MANUAL-a proglašen je za preduzetnika godine, „Blic preduzetnik“ 2014. godine. koji su organizovali dnevni list "Blic" i Sosijete Ženeral banka.

Osnivanje podbrenda COFFEE WITH MILK, inspirisanog mladalačkom energijom, vedrim i nežnim bojama cveća i poslastica.

PRODAVNICE

Inspirisane starim trgovačkim i zanatlijskim radnjama iz perioda između dva velika Svetska rata, enterijeri i izlozi Manual prodavnica odišu autentičnošću i duhom starih vremena. Estetikom enterijera i izloga dominiraju masivni, prirodni materijali kakvi su se koristili nekada: puno drvo, kovano gvožđe, staklo, kamen kao i zanimljivi stari predmeti iz određenih vremenskih epoha - artefakti koji su ujedno i deo bogate stalne postavke Manual muzeja zaboravljenih umetnosti.

Izrađene od punog drveta u toplim nijansama oraha i mahagonija, Manual police izrezbarene su ručno u retro detaljima duž gotovo svih ivica lajsni, od poda do plafona. Lajsne u duborezu, koriste se već vekovima u stolarstvu, a posebno ukrašavaju police i same izloge Manual prodavnica, dajući im rustičan i istovremeno luksuzan izgled.

Kombinacija filigranskih detalja izrađenih od kovanog gvožđa i drvoreza u punom drvetu uspostavlja pravi balans materijala i topline atmosfere samog enterijera, koji Vas vraća u prošlost.

Veliki broj artefakata iz različitih vremenskih epoha zamišljeni su tako da ukrašavaju izloge i sam enterijer Manualovih prodavnica, dajući im jedinstven pečat i nešto sa čime ste niste često susretali. Svaka naša prodavnica je ujednom i galerija našeg muzeja i poseduje deo zbirke Manualovog muzeja zaboravljenih umetnosti koja je ujedno i inspiracija za naše proizvode.

ZMAJ JOVINA 18

Sadašnjost inspirisana prošlošću.

Urađen po uzoru na stare apoteke sa početka XX veka, naš lokal u Zmaj Jovinoj ulici br. 18, u centru Novog Sada jedan je od prvih i najstarijih Manualovih prodavnica, čiji nas ambijent i dalje inspiriše. Ono što je posebno interesantno je da u ovom objektu pored standardne Manualove kolekcije aksesoara od kože može se videti i mali deo stalne postavke predmeta od stakla i drugih artefakata iz zbirke Manualovog muzeja zaboravljenih umetnosti.

KOŽA VRHUNSKOG KVALITETA

Još od davnina, čovek je koristio prirodnu kožu, prvobitno za pokrivanje i zaštitu od hladnoće, a zatim vekovima kasnije i u druge svrhe, kao i jedan od vidova elegancije u modnoj industriji. U MANUAL ateljeu čuvamo i poštujemo našu tradiciju i istoriju, obrađujući kožu za naše proizvode prema receptu starih zanata. Ekološka svest, briga za prirodu i naše kupce prisutna je u svakom segmentu našeg poslovanja. Za izradu naših premijum proizvoda, koristimo prirodnu vegetabilnu goveđu kožu, poznatu kao “vegetabil”. Naziv “vegetabilna” ili “vegetabil” potiče od prirodnih tanina koji se koriste u samom procesu štavljenja, poput grana drveća. Ovo je ujednom i jedna od najstarijih metoda štavljenja kože poznata čoveku.

PREMIUM AMBALAŽA

Zaposeni u Manualu veruju da je briga o ljudima koji su doprineli našem uspehu neophodna. Specijalno za kupce Manual galanterije kreirali smo ekološki jedinstvenu, ali i luksuznu ambalažu, kako bi u njoj mogli da čuvate Vaše proizvode i kako bi Vam sam čin poklanjanja bio lakši. Ambalaža je prvi utisak o proizvodu, stoga veoma vodimo računa o vrsti pakovanja u kojem pakujemo naše proizvode, koja su izrađena od čvrstog kartona, vodeći računa prema okolini. Ekološka svest je prisutna u svim segmentima našeg poslovanja.