The Manual Co. prodavnice: Zmaj Jovina 18.

Ukoliko ste ikada imali priliku da posetite The Manual Co. prodavnice, znate da su one pažljivo osmišljene do poslednjeg detalja.    Baš kao i kada biramo krojeve tašni, novčanika i kaiševa, i u dizajnu naših prodajnih objekata oslanjamo se na bogato nasleđe koje nam je doneo početak dvadesetog veka. Zbog velikog broja antikviteta koje sakupljamo u okviru Manual muzeja zaboravljenih umetnosti, naše prodavnice nisu samo mesta na kojima možete bolje pogledati naše proizvode, nego i mesta koja će učiniti da se osećate kao da putujete kroz vreme.

Kratka istorija Zmaj Jovine ulice

  Danas vas vodimo u Novi Sad, u grad iz koga je sve krenulo, u Zmaj Jovinu ulicu, sa željom da vam ispričamo priču o našoj prodavnici u srcu Vojvodine. Ova ulica je kroz svoju bogatu istoriju više puta menjala imena, ali je uvek ostajala glavna novosadska ulica za svakog trgovca i kupca. Danas je pored prodavnica, ova ulica puna bašti kafića i restorana, pa joj žamora i smeha ne nedostaje.  Glavni simbol ove ulice svakako je spomenik Jovanu Jovanoviću Zmaju, koji se nalazi ispred jednog od najvrednijih arhitektonskih zdanja Novog Sada – zgrade Vladičanskog dvora. Preko leta, plato oko spomenika ispunjavaju ulični svirači iz svih krajeva sveta, a kada zahladni, menja ih štand sa pečenim kestenima i lokalni muzičari kojima hladnoća ne smeta.

Prodavnica u Zmaj Jovinoj 18.

Upravo u ovoj ulici koja se pruža od spomenika čika Jovi Zmaju sve do trga Slobode je pre oko trideset godina, otvorena je prva prodavnica The Manual Co.  Iako se danas ulaz ove prodavnice nalazi upravo uz šetalište na broju 18, kada je otvorena, ova prodavnica se nalazila u jednom od pasaža u Zmaj Jovinoj ulici pod brojem 10.  Razlog tome je što su devedesetih godina prošlog veka novosađani rado posećivali pasaže u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, i one su sve do pojave tržnih centara bili glavno mesto za kupovinu. Kasnije, naša prodavnica je preseljena u lokal u Zmaj Jovinoj ulici pod brojem 18. Upravo ova zgrada je imala dugu trgovačku istoriju, iako postoji mit da je u njenom podrumu postojao i zatvor. Ono što se pouzdano zna iz istorijskih izvora je da su pod brojem 18. živele i trgovale porodica Novaković, a potom i porodica Matić.  Danas prodajni objekat The Manual Co. kompanije čuva izgled tih nekih prošlih vremena, i enterijerom nam pokazuje kako je nekada izgledalo ući u prodavnicu dobrostojećeg novosadskog trgovca.  Ova prodavnica je posebno zanimljiva, jer je za pultom velika gvozdena  kasa, a torbe su izložene po policama od punog tamnog drveta. Ukoliko pogledate na gore, videćete i oslikan plafon, i na njemu likove svetaca zaštitnika trgovaca.  Slikanje tavanice trajalo je čak 2 godine, ali je zaista impresivna i mami uzdahe svih onih koji posete ovaj lokal. Ukoliko obratite pažnju, u ovom lokalu pronaćićete izabrane predmete iz naše zbirke poznatog Murano i Bohemija stakla, čija vrednost je danas izuzetno velika.   Zbog svog specifičnog izgleda, i osećaja da ne ulazite samo u prodavnicu nego i u mini muzej, ova prodavnica je jedno od omiljenih mesta koje svetski turistički vodiči spominju u svojim preporukama, i nije retkost da upravo stranci žele da posete naš lokal u Zmaj Jovinoj.

Po čemu su The Manual Co. prodavnice drugačije?

  Mi verujemo da je vizelna prezentacija izuzetno važna kako bi se na što bolji način ukazala čast našim kupcima koji se redovno vraćaju jer cene naš odnos prema ručnom radu i starim zanatima. Kao što se na društvenim mrežama konstantno trudimo da prikažemo zaista lepe fotografije, i ispričamo priče o našim proizvodima, tako se i svakog meseca naš kreativni tim potrudi da osmisli novi izgled izloga i ispirča novu priču.  S obzirom da The Manual Co. galanteriju od kože trenutno možete kupiti u čak deset različitih lokala, to znači da svakog meseca svaki od lokala dobija novi izgled izloga. Često smo inspirisani godišnjim dobima, umetnicima, i našom zbirkom iz muzeja posvećenog zaboravljenim umetnostima, ali se nikada ne ponavljamo, i trudimo se da prolaznicima uvek prikažemo na novi način naše proizvode. Zbog toga vas pozivamo da obratite pažnju sledeći put kada šetate Novim Sadom, i pokušate da odgonetnete temu našeg izloga. Autor: Angelina Popović