Kako da brinete o kožnoj galanteriji?

Bilo da ste već kupili svoju novu omiljenu kožnu torbu, ili to tek planirate da uradite, vrlo je važno da znate na koji način da je sačuvate kako bi vam trajala dugi niz godina. Isto važi i za putne torbe od kože, kaiševe i novčanike. Svaki od ovih predmeta od kože vam može trajati dugi niz godina i postati porodično nasleđe ukoliko odvojite samo malo pažnje pri odlaganju istih kada ih ne koristite.

Prirodna koža kao materijal izuzetno je otporna na razne uticaje iz naše okoline, ali ipak postoji par važnih saveta koje ćemo danas sa vama podeliti kako biste svu svoju kožnu galanteriju sačuvali na najbolji način.

 

 

Svakodnevna nega kožne galanterije 

Svi naši modeli torbi, kaiševa i novčanika namenjeni su za svakodnevnu upotrebu i zato je bitno razumeti da je prirodna koža pomalo rastegljiv materijal i obratiti pažnju da ne preopterećujete svoju torbu ili novčanik i na taj način ih rastežete i menjate im oblik.

Dobra praksa je i da prebrišete s vremena na vreme vašu torbu kako bi se skinula prašina sa nje, i za to koristite nežnu krpu koja nije vlažna. Kako nam uskoro stiže hladnije vreme, bitno je da ne izlažete vaše kožne torbe i rančeve jakoj kiši, te ne zaboravite da kada nosite svoju omiljenu torbu, ponesete i kišobran.

 

 

Kako odložiti predmete od kože? 

Kada želite da odložite vašu kožnu torbu ili novčanik na par meseci potrebno je uzeti u obzir da jako svetlo može da promeni njenu boju. Zbog toga ma koliko primamljivo bilo ostaviti vašu torbu na sunčanom mestu u stanu, pokušajte da je odložite dalje od sunčevih zraka. Možete je spakovati u platneni džakčić u kojem je vaša torba stigla kada ste je kupili jer ovaj tip zaštitne torbe dozvoljava koži da diše. To je razlog zbog kojeg se ne preporučuje čuvanje kožnih torbi u plastičnim kesama. Snažan izvor toplote može delovati loše na torbu, jer je može isušiti i dovesti do pucanja površine, te je čuvajte podalje od radijatora i sličnih izvora toplote.

Neki predmeti od kože su specifičniji od drugih pa ćemo se u nastavku teksta pozabaviti sa specifičnim komadima od prirodne kože i najboljim načinima za čuvanje istih.

 

 

Kako odlagati ženske kožne torbe?

Ukoliko se odlučite da vaša kožna torba treba da sačeka narednu sezonu, potrebno je da iz nje izvadite sve stvari koje ste nosili, i napunite je običnim papirom kako bi zadržala svoj oblik. Možete papirom obložiti i cibzare i slične detalje na torbi koji bi mogli ostaviti trag na koži koja dugo stoji. Kada ste je ispunili papirom, i obložili metalne delove, spakujte torbu u pamučnu kesu u kojoj je stigla pri kupovini, ili je spakujte u neki sličan pamučni džak koji je po mogućstvu bezbojan. Na ovaj način nema bojazni od prelaska boje pamuka na torbu.


Kako čuvati putne kožne torbe?

Putne torbe su otpornije od drugih na razna krzanja, ali i njima je potrebna pažnja i nega. Zbog toga je bitno postavljati uvek putnu torbu na točkove, pulije ili dno, jer je ono predviđeno za kontakt sa grubljim površinama. Prilikom pakovanja ovakvih torbi u prtljažnik bitno je potruditi se da putnu torbu što ređe polažete na stranu. Kada putujete avio prevozom možete ih umotati u zaštitne folije na aerodromima koje ih čuvaju prilikom putovanja. U periodima kada ne koristite torbu, bitno je da iz nje izvadite sve vaše stvari kako se ne bi deformisala forma, i da je ne savijate prilikom čuvanja.

 

 

Kako čuvati novčanike i male kožne torbice?

Novčanike i male kožne torbice je  vrlo bitno ne pretrpavati kako bi zadržali prvobitni oblik, a prilikom korišćenja novčanika od kože izuzetno će biti važno da pronađete u vašoj većoj torbi pregradu koja je samo za novčanik. Na ovaj način sačuvaćete kožu od ogrebotina koje može napraviti ključ i slični predmeti koje nosite svakodnevno sa sobom. Što se tiče odlaganja, važe i za njih ista pravila kao i za veće torbe.

 

 

Kako čuvati kaiševe?

Najbolji način da produžite životni vek vašim kaiševima od kože je da ih u periodima kada ih ne koristite okačite kopčom na gore za neki od čiviluka, tako da kaiš visi. Iako smo navikli da ih uvijamo u rolnu kada ih pakujemo za putovanja, na ovaj način se prave nepotrebni nabori, te je preporuka da vaš kaiš visi celom svojom dužinom kako bi zadržao svoj izgled. Bitno je da ih odložite u suvom prostoru daleko od sunca, te su ormari idealna mesta. S vremena na vreme ih prebrišite suvom krpom kako bi uklonili prašinu sa njih.


Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni, i da će vam pomoći da produžite vek vašoj kožnoj galanteriji i koristite je što duže. Da rezimiramo, bitno je pobrinuti se da vaši komadi izrađeni od prirodne kože ne budu izloženi dugo uticaju vlage, sunca i snažne toplote.

Vaš The Manual Co.

Ostavi komentar

Svi komentari moraju biti odobreni od strane administratora pre objave.